Tratamentul și prevenirea mixomatozei la iepuri

Tratamentul și prevenirea mixomatozei la iepuri

autor: Postolatiy V.V. - Candidat la științe veterinare

Mixomatoza - boala virală acută a mamiferelor din ordinul Lagomorfilor, caracterizată prin conjunctivită sero-purulentă și formarea de tumori în zona capului, anus și organele genitale externe. Boala provoacă daune economice foarte mari crescătorilor de iepuri.  

Agentul cauzal al bolii este virusul ADN Myxomatosis cuniculorum, leporipoxvirus, familia variolei- poxivirusuri-  (Poxviridae); patogenitatea pentru oameni și alte specii de animale nu a fost stabilită.

Referință istorică

Boala a fost descrisă pentru prima dată de Giuseppe Sanarelli și Alfonso Splendore în Uruguay și Brazilia. (lucrări 1896-1909); a fost găsit, că purtătorul virusului era una dintre speciile locale de lagomorfi, a dezvoltat imunitate la aceasta. În anii 1950. mixomatoza a fost introdusă în mod deliberat pentru a controla iepurii sălbatici mai întâi în Australia, și apoi în Franța; în Franța procesul a scăpat de sub control, iar virusul mixomatozei s-a răspândit în toată Europa, din cauza a ceea ce în 1952-1955. au fost înregistrate epizootii devastatoare. Cu toate acestea, în viitor, tulpina agentului patogen a devenit slab patogenă, iar letalitatea de la virus a scăzut.. În 1954. mixomatoza panzootică a apărut în Europa, când boala s-a răspândit cu o viteză de 450 km pe an, acoperind toate țările europene. De la descoperirea sa, virusul a mutat și are multe soiuri., - dacă există o tulpină din California în America, apoi în Europa tulpinile de Neuromaxam și Nottingham sunt răspândite.

Date epizootologice

Iepurii sălbatici sunt susceptibili la agentul cauzal al bolii, Pika, precum și iepurii sălbatici și domestici. Iepurii și iepurii sălbatici sunt rezervorul natural al mixomatozei.. În fermele de blană, iepurii bolnavi și recuperați sunt de obicei sursa infecției.. Animalele bolnave varsă virusul cu o descărcare de gestiune din nas și ochi.. Virusul din corpul unui iepure bolnav este localizat în sânge, piele, țesut subcutanat și organe parenchimatoase. Țânțarii sunt esențiali pentru răspândirea infecției, muste, bug-uri și purici de iepure, sunt purtători mecanici ai virusului. Epizootia apare sezonier - aceasta este de obicei asociată cu o perioadă de reproducere în masă a vectorilor de insecte (perioada primavara-vara).) Virusul din corpul insectelor care suge sânge poate persista până la șase luni.

Infecția poate apărea și prin picături aeropurtate în timpul contactului strâns al unui animal sănătos cu un animal bolnav.. Iepurii recuperați supraviețuitori sunt purtători de mixomatoză de mult timp.. De asemenea, remarcat, că după moartea unei populații de iepuri sălbatici într-o anumită zonă, cele mai multe microorganisme se sting de asemenea, întrucât nu se pot dezvolta în corpul animalelor din alte specii, și mai târziu, în cursul selecției naturale, apare o nouă generație de viruși, acțiune patogenă mai puțin eficientă, decât precedentul, dar în același timp capabil să supraviețuiască mai mult timp la populațiile de iepuri, fără a avea vreun efect asupra numerelor lor.

Tablou clinic

Incubație (ascuns) perioada bolii este de 6-18 zile, în funcție de rezistența generală a corpului animalului. Boala se manifestă prin conjunctivită acută sero-purulentă. (umflarea și lipirea pleoapelor, descărcare mucopurulentă), formarea capului, anus și organele genitale externe ale tumorilor subcutanate solide. Scalpul se adună în pliuri asemănătoare cu rolele, urechile cad („Capul de leu”).

Există două forme de mixomatoză: clasic (edematoasă) și nodular (nodular). Boala sub formă edematoasă continuă de la 4 pîna 10 zile, uneori înainte 4 săptămâni. 100 % iepuri, pacienții cu această formă de mixomatoză, pieri. Forma nodulară durează 30-40 de zile, noduli (de mărimea unui bob de mei până la un ou de porumbel) format pe spate, nas, labe, pleoape și alte părți ale corpului, la 10-14 ziua în care suferă necroză. Rata mortalității pentru acest formular este de 50-70%. Când este tratat cu medicamente antivirale moderne și tratamentul nodulilor cu iod, mortalitatea este de 30%.

Primele semne ale mixomatozei în ambele forme sunt: roșeață sub formă de pete sau apariția nodulilor pe piele din jurul pleoapelor, pe urechi și în alte locuri. Înainte să apară prima erupție pe piele, 1-2 ziua la iepuri, temperatura crește la 40-41 ° C, și apoi revine la normal. Durata bolii la iepurii adulți 10-14 zile, la animalele tinere - să 7 zile.

Recent, o nouă formă de mixomatoză a început să fie înregistrată în fermele de tip industrial., procedând cu înfrângerea sistemului respirator, lacrimare și curgerea nasului. Autopsia iepurilor morți relevă infiltratele gelatinoase în țesutul subcutanat., și cu un curs lung - pneumonie, mai mulți noduli variind ca mărime de la un bob de mei la ou de porumbel. Evoluția virusului mixom la iepuri cu predominanță a formelor atipice ale bolii, precum nodular, respirator, avort; atipice și șterse.

Modificări patologice

Cu o formă nodulară a evoluției bolii pe urechi, apar mici abcese pe ochi și nas, care cresc și se deschid treptat, secretând lichid seros și puroi. Odată cu forma edematoasă a evoluției bolii, edemul țesutului subcutanat apare la locurile de formare a tumorii. Tumori albicioase, când este tăiat, lichid seros este eliberat din ele. Plămânii sunt umflați și conțin leziuni inflamatorii. Hiperemia și mărirea ganglionilor limfatici și a splinei, lărgirea parenchimului renal.

Diagnostic

Diagnosticul se bazează pe date epizootice, semne clinice caracteristice, modificări patologice și rezultate de laborator. Într-o fermă de iepuri pentru analize de laborator, un medic veterinar-sanitar selectează materialul patologic (pielea afectată, mostre de sânge, bucăți de organe parenchimatoase). Bucăți de piele și organe parenchimatoase sunt plasate într-o soluție de formalină de 10-15%. Materialul patologic selectat este plasat într-un termos cu gheață și este trimis intenționat la laboratorul veterinar regional pentru studii histologice privind mixomatoza. Dacă rezultatele acestui studiu sunt negative și în absența semnelor clinice caracteristice, laboratorul pune o probă biologică (iepurii sănătoși infectați în laborator mor în zilele 3-6 cu semne de mixomatoză). În prezența unui diagnosticum specific, se efectuează diagnostice PCR.

Imunitate

Iepurii și iepurii care au supraviețuit mixomatozei dobândesc imunitate aproape pe tot parcursul vieții la această boală..

Diagnostic diferentiat

Diferențiați de fibromatoza infecțioasă și stafilococoză.

Tratament și prevenire

Medicamentul Ribavex este utilizat în tratament. – combinația componentelor care alcătuiesc medicamentul oferă o gamă largă de acțiuni antibacteriene, inclusiv împotriva microorganismelor, rezistent la remedii convenționale, precum și efect antiviral. Combinația de ingrediente active este extrem de activă împotriva unui număr de microorganisme: Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Escherichia coli, Salmonella spp., Pasteurella spp., Clostridium spp., Haemophilus spp., Campylobacter spp., Klebsiella spp., Listeria monocytogenes, Mycoplasma spp., Chlamydia spp., Rickettsia spp., Borrelia spp., precum și în raport cu virusurile ADN și ARN. Soluția injectabilă conține: enrofloxacină, trimetoprim și ribavirină. Acesta din urmă este un analog de guanisină, folosit pentru a opri sinteza ARN-ului viral și astfel, este un inhibitor nucleozidic și perturbă metabolismul ARN, necesare pentru replicarea virusului, arătând un puternic efect antiviral. Medicamentul se administrează subcutanat o dată pe zi pentru 3-5 zile în următoarele doze: – iepuri - 1 ml 10 kg greutate corporală; Medicamentele antivirale s-au dovedit bine: Fosprenil, Cycloferon și Imunofan, care sunt administrate animalelor deosebit de valoroase conform instrucțiunilor.

Pentru prevenirea bolii și imunizarea activă a iepurilor împotriva mixomatozei, se utilizează diferite vaccinuri din diferite tulpini, fabricat în Republica Cehă, Al Rusiei, Al Ucrainei. Vaccinul se administrează intramuscular, subcutanat, pentru imunizarea iepurilor sănătoși în siguranță, amenințată și nefavorabilă pentru mixomatoză și VGBK (boala hemoragică virală a iepurelui) puncte. În zonele sigure și amenințate, iepurii sunt imunizați o singură dată, începând cu vârsta de 1,5 luni. Iepurii sunt vaccinați în orice moment al sarcinii. În mixomatoza dezavantajată și punctele VGBK, iepurii și iepurii sănătoși clinic sunt vaccinați de la vârsta de 45 de zile.. Tineri prin 3 luni – revaccinat.

Fiecare iepure este altoit cu un ac separat. În 20 zilele pentru iepurii vaccinați sunt monitorizate. Proprietăți biologice. Vaccinul este inofensiv pentru iepurii cu intramusculară, administrarea subcutanată și asigură formarea imunității încordate din a 3-a zi după vaccinare și continuă cel puțin 12 Luni. Este necesar să se respecte cu strictețe condițiile de depozitare a vaccinului (depozitați într-un loc uscat și întunecat la o temperatură de plus 2-8 ° C). Proprietarii nu respectă întotdeauna aceste reguli., obtinerea o mulțime de rezultate negative. Iepurii bolnavi sunt interzise să se vaccineze.

Măsuri de control

Agentul cauzal al bolii este un virus care conține ADN. Virusul este sensibil la peroxizi, formalin și am de gând să. Încălzirea la 55 °C în timpul 25 minute inactivează virusul. La o temperatură de 8-10 ° C, virusul persistă 3 Lună, în cadavrul unui iepure — 7 zile, în piei uscate la o temperatură de 15-20 ° C - în timpul 10 Luni. Iepurii sunt vaccinați în zona amenințată. La diagnosticarea mixtomatozei de iepure, ferma și așezarea sunt declarate disfuncționale pentru mixtomatoza iepurelui, carantina se stabilește cu definirea limitei zonei amenințate și se iau măsurile necesare pentru prevenirea și eliminarea bolii: produce sacrificarea tuturor iepurilor, cadavrele sunt arse împreună cu pielea. Carnea animalelor bolnave din alimente nu poate fi utilizată. În creșterea disfuncțională a animalelor, care nu au avut încă semne clinice ale bolii, poate fi marcat pentru carne. În fermă, în cazul în care se înregistrează un caz de mixomatoza de iepure, carantinarea și desfășurarea următoarelor activități: pe drumurile si intrarile in ferma sunt dotate cu debartari, Dezinfectante, care sunt umplute cu soluție de viroflex 1%. Contactul cu animalele domestice și sălbatice este oprit; pentru a ucide ploșnițe, țânțarii și alte insecte sunt dezinfectate zilnic în interior cu addcon XNC sigur, sub formă de spray pentru iepuri; pentru a lucra la întreținerea iepurilor, personalul este permis numai după schimbarea încălțămintei personale și a hainelor pe salopete și încălțăminte; orice legături cu alte ferme de iepuri sunt încetate, transportul cu motor este utilizat în cadrul așezării, nu este permisă să scoată lucrurile din punctul tulbure, Inventar, Echipament, Hrăni, produse și alte articole; salopete și încălțăminte sunt supuse dezinfecției zilnice cu dezinfectante.