Retenția placentei la animale

Retenția placentei la animale

autor: Postolatiy V.V. - Candidat la științe veterinare

Nașterea la animale se termină cu separarea membranelor (ultimul). Se obișnuiește să se vorbească despre reținerea placentei, când nu s-a separat de iepe după 35 de minute, la vaci - după 10-12 ore, pentru o oaie și o capră - prin 5 ore, porc, câini, pisici și iepuri - prin 3 ore după naștere. Retenția placentei are loc la toate animalele., dar datorită particularității structurii placentei și a relației dintre părțile sale fetale și materne, este mai des observată la rumegătoare.. Avortul la animale este adesea însoțit de reținerea membranelor.. Depinde de vreme, dacă toate membranele părăsesc tractul genital al animalului, detenția este completă – când toate membranele rămân în canalul de naștere și incomplete (parțial), când în cavitatea uterină rămân zone separate ale corionului sau placentei unice (vaci).

Cauzele acestei patologii se împart în directe și predispozante.

Sunt imediate: 1. atonia uterului și tensiunea insuficientă a contracțiilor secvențiale. 2. fuziunea părții fetale a placentei cu cea maternă din cauza proceselor inflamatorii în endometrul sau corionul fătului.

Dintre factorii predispozanți, condițiile de detenție sunt de mare importanță., lipsa de exercitiu. La toate tipurile de animale, să nu faci plimbări în timpul sarcinii, retenția placentei este masivă, ceea ce este confirmat de arestările în masă ale placentei la vaci în perioada de iarnă - stagnare.

Toți acești factori predispun la reținerea placentei., care determină scăderea tonusului mușchilor uterului și a corpului femeilor aflate în travaliu: epuizare, obezitatea, lipsa de minerale și vitamine din dietă. Afectează în special reținerea placentei la vacile foarte productive prin tipul lor de hrănire foarte concentrat, lipsa de vitamine si minerale agravata de microclimatul nefavorabil din curte. Dubla, precum și un făt supradimensionat, determinând distensia uterului și scăderea forței contracțiilor uterine. Epuizant, travaliu dificil cu afectarea canalului de naștere. Retenția placentei poate fi infecțioasă (bruceloză, trichomonaza etc.)

Retenția placentei este facilitată de o tulburare metabolică profundă la animal.. Cu reținerea completă a placentei din organele genitale externe, este vizibilă o șuviță roșie sau gri-roșu. Vaca are o suprafață (placenta) cocoloase, iapa are catifelat. Se intampla uneori, că din exterior sunt vizibile doar lambourile membranelor urinare și amniotice fără vase, sub formă de filme gri-alb. Dacă animalul are atonie uterină, apoi afară nu vedem membranele, deoarece. sunt în interiorul cavității. Pentru a stabili reținerea incompletă a placentei, este necesar să se efectueze o examinare amănunțită a acesteia.. În practică, această circumstanță este complet ignorată de medicii veterinari.. În cele mai bune cazuri, la cererea personalului de serviciu, medicii veterinari efectuează un audit al cavității uterine pentru prezența sau absența unei postnașteri sau a părților sale individuale..

Retenția placentei la iepe este însoțită de o boală generală severă. În câteva ore după fătare, se instalează depresia generală., temperatura corpului crește, respirația se accelerează, iapa geme și împinge. Dacă nu oferiți îngrijirea veterinară necesară în timp util, apoi în timpul 2-3 zilele iapa va muri de sepsis. Dacă, cu reținerea parțială a placentei, bucăți separate de membrane rămân în cavitatea uterină, atunci animalul dezvoltă metrită, și epuizarea generală a corpului.

La vacile cu reținere completă a placentei din organele genitale externe, o parte semnificativă a membranelor fetale este vizibilă, ajungând uneori la articulațiile jaretului. Găsindu-te în condițiile nefavorabile ale curții, părți căzute ale placentei, mai ales în sezonul de vară, începe să se descompună rapid, răspândind în jurul său un miros neplăcut putred. Microorganismele de-a lungul nașterii pătrund în cavitatea uterină, unde există un număr mare de mase sângeroase semi-lichid în descompunere. Ca urmare a dezvoltării rapide a microflorei patogene în țesuturile în descompunere, are loc un proces rapid de formare a substanțelor toxice., cu absorbţia lor ulterioară în sânge, ceea ce duce la intoxicaţia generală a organismului. Apetitul vacii se deteriorează, uneori temperatura corpului crește, producția de lapte scade brusc, din cauza unei tulburări a tractului gastrointestinal - diaree abundentă. Musculatura uterului - atonică, colul uterin - deschis (până când organul este complet curățat). Vaca cocoșează și împinge des.

Când nașterea după naștere este parțial întârziată, descompunerea placentei începe în uter pe 4-5 zi. Putrificarea se manifesta prin semne de metrita purulent-catarala. O cantitate mare de puroi este eliberată din organele genitale cu un amestec de mucus și mase cenușii asemănătoare firimiturii. Retenția placentei, dacă asistența medicală nu este acordată în timp util, duce la metrita cronica si adesea la infertilitate.

La porci și capre, reținerea placentei duce adesea la septicopiemie.. Reținerea placentei la câini este deosebit de periculoasă., deoarece. se complică rapid de sepsis și moartea animalului. Лечение, început devreme, dă cel mai bun rezultat, decât tardiv. Este necesar să aveți în vedere, că la prezența prelungită a placentei în uterul aton apare edemul carunculelor, are loc o multiplicare rapidă a microflorei patogene cu toate consecințele care decurg.

Tratamentul trebuie să fie cuprinzător., sistematic şi vizând creşterea rezistenţei organismului, întărirea contracțiilor mușchilor uterului și prevenirea înmulțirii microorganismelor patogene. După ce timpul necesar pentru îndepărtarea placentei din uter a trecut, începe metode conservatoare de separare a placentei (administrarea medicamentelor, provocând contracția mușchilor uterului și împiedicând închiderea colului uterin - prostaglandine, foliculină, oxitocina, alcaloizi din ergot, uteroton etc.), pot fi aplicate de trei ori, fiecare 48 ore. Pentru a crește tonusul general și pentru a detoxifia organismul, injectat intravenos 200 ml 10% soluție ASD f2, 250-300 ml 40% soluție de glucoză, 100ml de urotropină și 100-150 ml soluție de clorură de calciu 10%.. Medicament complex eficient Ergofor intravenos într-o doză 400 ml și stimulent – Catozal intramuscular 25 ml peste 4 zile. În interior, vaca se dă dizolvată în 1 litru de apă fierbinte 400-500 гр. zahăr sau miere. Pentru cea mai rapidă contracție a uterului și prevenirea descompunerii placentei, pe tot parcursul 5 zile, unul dintre medicamentele antibacteriene spumante este injectat intrauterin în doze de șoc (iodopen, утеротаб, энрофлон, eridon etc.) înainte de respingerea spontană a placentei, ca urmare a autolizei carunculelor. Pe lângă terapia de bază, folosiți țesut, având efect reparator și stimulator. Versiunea sa ieftină și eficientă este administrarea intramusculară de sânge autolog în doze crescânde., 25-50-75-100 ml cu un interval între injecții 48 ore. Este strict interzisă turnarea diferitelor soluții apoase în uter., provoacă macerarea endometrului și precipită mucopolizaharide, reducerea factorilor locali de protectie. Secția operativă a placentei este o relicvă a trecutului, nu este fiziologic, laborios, traumatic, însoțită de complicații și prelungește perioada de infertilitate.

În fermele ferite de boli infecțioase, când placenta este reținută, lichidul amniotic se bea prin 6-7 ore dupa nasterea vitelului in cantitate 3-6 litri. Autolog injectat subcutanat într-o doză 25 ml. Cu o stare generală proastă a animalului, temperatură ridicată a corpului, refuzul furajelor și alte încălcări, asociat cu intoxicația organismului și dezvoltarea sepsisului postpartum, trebuie să începeți imediat tratamentul intensiv al unui animal bolnav (antibioticoterapie generală, amestecuri energetice intravenoase, detoxifiante și uterotonice). Prevenirea se bazează pe prevenirea atoniei uterine și a fuziunii vilozităților coriale cu carunculele uterine. (placentită). Pentru a face acest lucru, animalele trebuie să primească o dietă complet echilibrată din punct de vedere nutrițional.. Exerciții active regulate, efectuează lansarea corectă la timp a vacilor uscate, concentrați-vă pe prevenirea avortului.

În ferme cu o bază furajeră slabă, iar imposibilitatea asigurării hrănirii adecvate se recomandă – de trei ori înainte de fătare fiecare 10 zile administrarea intramusculară de E-seleniu la vaci, Megavita sau Eleovita - într-o doză 10 ml.

Bunicile noastre pentru a preveni reținerea placentei, vaci după fătare li s-a dat molozivo, testiculele crude de la puii lor, și a mai băut zahăr granulat cu stropi. Mulți medici veterinari au propriile rețete de băuturi energizante, unde sunt incluse - glucoza, glicerol, propilen glicol, propionat de sodiu, humate și multe alte componente. Majoritatea proprietarilor de vaci preferă astăzi centralele electrice gata făcute. – acestea sunt pulberi pentru a face swipe, precum si lichide, care contin vitamine – A, D, E, K , B1, B2 ,B3, B4, B5, B6, B12, N, oligoelemente - cupru, iod, cobalt, seleniu, mangan, zinc, precum și magneziu, probiotice și îndulcitor. Aceste energii sunt date vacii după fătare., când în timpul 15 minute în care ea și-a lins vițelul, înainte de utilizare, acestea sunt dizolvate în 20-40 litri de apă caldă.

Datorită dificultății de a echilibra alimentația vacii pentru vitamine și microelemente, se recomandă deţinătorilor de animale să introducă, premixuri. Compania noastră oferă o listă completă de aditivi pentru hrana rumegătoarelor. Ne ajutăm, de asemenea, partenerii noștri la redactare rații, iar în decizie probleme veterinare.