boli majore de iepuri și controlul acestora

boli majore de iepuri și controlul acestora

Prevenirea bolilor. Orice boală este mai ușor de a preveni, decât să lichideze. Pentru a preveni boala de iepuri, trebuie să respecte cu strictețe reguli simple.
Iepuri cumpărat o altă fermă primele trei săptămâni, păstrate într-o cameră separată. Dacă după acea dată nu unul dintre ei va fi bolnav, cumparat iepurii pot fi plasate împreună cu celălalt, dar în diferite celule.
Pe lângă curățarea generală și dezinfectarea spațiilor de dezinfecție minuțioasă este efectuată înainte de celule aprinde, înainte ca fiecare transfer de iepuri.
o dată 10 zile dezinfecta alimentatoare, bautori, pepiniere și alte echipamente. Soluția dezinfectantă trebuie să acopere întreaga suprafață, să pătrundă în toate fisurile.
Asigurați-vă că pentru a dezinfecta celulelor și apariția premiselor unei boli infecțioase. Atunci când se efectuează dezinfectarea trebuie să fie luate în considerare, că diferiți agenți patogeni răspund în mod diferit la dezinfectanti. Prin urmare, este necesar să se utilizeze instrumentul, efect dăunător asupra agentului patogen specific. Aceste mijloace sunt indicate în descrierea de Boli Infecțioase.
Nu puteți dezinfecta alcalinitatii și acizii, părțile metalice ale celulelor, ca metal de pe ele corodeaza. Nu puteți dezinfecta acizi podea de ciment. Componentele metalice ale celulelor și echipamente se toarnă apă clocotită sau arse de foc lampă de benzină.
celulele, jgheab, consumatorii de alcool curat, și, dacă este necesar, curățate de zi cu zi.
Noi trebuie să inspecteze cu atenție fiecare animal înainte de tupping, okrolom, după surcele, iepuri, în a doua zi după surcele, înainte de jigging, în continuare, la fiecare 10-15 zile.
iepure sănătos are un aspect vesel, masă bună, mobil, haina lui genial, nu despletit, ochii și nasul curat, numărul de respirații, la o temperatură moderată de 50-60 aer pe minut, Temperatura corpului de 38,5-39,5 °., ritmul cardiac (puls) - 120-160 pe minut.
În cazul bolilor la animale sau în caz de un specialist veterinar urgent cauză de mortalitate. animale, frunze zabolevshyh stryhuschym, coriza infecțioasă, mastita și alte boli infecțioase, Cel mai bun doar pentru a înscrie. Aceasta este cea mai eficientă măsură de combatere a răspândirii infecției.
Nu putem permite, în camera, care conține iepuri, rozătoare vodilis: au răspândit boli infecțioase. musca de multe ori de șobolan la iepuri moarte.
Camera trebuie să fie menținută aer curat, evitând proiecte.


Boala necontagioasă de origine. Cele mai frecvente boli ale iepurilor sunt gastrointestinale. În cazul în care iepuri 20-30 de zile de varsta nu au suficient lapte matern, ei încep încet să mănânce roughage, Conceput pentru mame. Pe membranele mucoase delicate ale organelor digestive sunt formate rana, există o inflamație a stomacului și a intestinelor. Aceeași boală poate apărea, de asemenea, la iepuri adulți prin consumul de furaje de calitate scăzută, cantități mari de leguminoase, cu bunăstarea animalelor murdar.
Simptomele bolii - frecvente selectarea de materii fecale moi sau lichide, acoperit cu mazga, distensie intestinal sau gastric, ispražnenij otsutstvie. De multe ori constipația se înlocuiește cu diaree. Starea generală a animalului deprimat, scade, și apoi a pierdut pofta de mancare. Când tumefieri iepure mor de multe ori în decurs de 2-3 zile.
Лечение. Iepuri 12-20 ore ținute pe o dieta foame, și apoi începe treptat pentru a da în stare proaspătă, alimente moi (Cel mai bun furaj aburit amestecat cu cartofi fierți) și să efectueze următorul tratament:
constipație sunt în interiorul sau 3-5 g de sare Glauber sau Carlsbad ulei de ricin 1-1,5 linguriță; triturează stomac soluție 5 procente de sare comestibilă (1 o linguriță la un pahar cu apă), a pus o clisma de cald, apă ușor cu săpun; lasa bolnav alerga iepure. După proslabit iepure, el este dat fulgi de ovăz bulion, morcovi roșii;
cu balonare (timpanni) 5-8 sunt ml în interiorul unei soluții ihtiola 10 la suta, frecarea ușor burta, uncage;
ponose- la 1-2 ori pe zi, sunt în interiorul sintomitsina (pe 0,1 g) și un decoct de coaja de stejar (1lingurițe -2). De la suculentă randament furaje doar o cantitate mică de morcovi și ierburi. Ovăz ușor prăjite. Vara da unele bune, fân moale.
În cazul în care diareea a apărut la iepuri, noi trebuie să ia un comprimat sintomitsina (0,5 g), împerecheați 2 l apă curată călduță și soluția a fost de a suda iepurii bolnavi de două ori pe zi, turnarea-l în gură cu două lingurițe (dimineața și seara). In ziua soluția este turnată în dispozitive tip sintomitsina. ca regulă generală, la diaree a doua sau a treia zi de tratament este oprit.
boli destul de frecvente, mai ales în conținutul supraaglomerat de iepuri, cu defecte in celulele, leziuni sunt, răni, fracturi. Atunci când leziuni minore umflarea dureroasă a locului vătămate dispare de obicei după câteva zile. Cu lovituri puternice, atunci când integritatea pielii rupt, răni formate. răni superficiale unse cu iod, în acest caz, animalul, în general, recuperare. Cu răni adânci, penetrarea în special în piept sau cavitatea abdominală, iepuri de multe ori mor. Acești iepuri ar trebui să înscrie imediat. Tratamentul se desfășoară în mod avantajos, în cazul în care iepurele este foarte valoros.
După contactul cu piciorul de iepure în slotul sau sub impact puternic poate fi rupt. În ciuda faptului că iepurele cu un rupt poate trăi mult, trata nu are nici un sens economic.
În cazul în care prejudiciul a tratamentului coloanei vertebrale este inutil, Rabbit trebuie să înscrie.
In celulele reci extreme cu izolație slabă poate degerături iepuri urechi. Când umflarea frecare locuri frostbitten, Rabbit transferat într-un loc cald. Apoi, părțile degerate lubrifiat cu orice grăsime topită internă.
socuri termice solare si au loc de la lumina directă a soarelui în zilele călduroase, iar corpul de supraîncălzire atunci când conținutul în înfundat, zone neventilate, în special la umiditate ridicată. Iepurele este adesea respira, membranele mucoase ale gurii, nas, pleoapele inrositi, El a tras pe stomacul lui sau de partea lui și pune nemișcat. Foarte adesea, acest lucru duce la moartea animalului. Dar, în cazul în care animalele bolnave care urmează să fie mutat într-un loc răcoros, a pus pe cap înmuiate în apă rece pânză, care este răcit în apă la fiecare 4-5 minute, iepure mozheg recupera. Când spasmele convulsive tratate membrelor inutile, Rabbit trebuie să înscrie rapid.
Conținutul de iepuri în zonele cu proiecte, ploaie duce la răceli. Rabbit nazal standuri lichid transparent sau turbiditate, strănută iepure. Dacă elimina rapid cauzele bolii, Rabbit poate recupera. iepure bolnav a fost plasat într-o cameră izolată termic, îmbunătățirea alimentare, în special hrana vitamina. Zilnic, în fiecare nară insufle 3-5 picături de soluție de 1 la suta furatsilina (în 100 g de apă caldă diluat 1 medicamente d) Soluție de milioane de penicilină, care cuprinde 20 mie. unități în 1 ml. Animalele considerate a fi vindecat, la două săptămâni după dispariția semnelor de boală.
iepuri de carne, recuperarea de boli netransmisibile, utilizat fără restricții.

boală infecțioasă iepurii sunt cauzate de patogeni invizibile cu ochiul liber sau cutanat, și locuiesc în corpurile de paraziți interni.

Cele mai periculoase boli krolikov-mixomatoză la iepuri. Aceasta boala acuta care curge se termină în cele mai multe cazuri, moartea. El continuă în două forme. Când formă nodulară a corpului animal există tumoare de mărimea unui bob de mazăre sau puțin mai mare, tumorile de formă edematoase coaguleze într-o umflare continuă.
Tumora-miksoty apar cel mai frecvent pe cap (nas, pod, gură, pleoapele, urechi), labe, organele genitale si anus. Simultan, membranele mucoase inflamate ale ochilor. urechi jos, animal sub forma edematoasă devine urâtă vedere. După 5-10 zile animalul moare.
Boala se răspândește rapid, acesta este trecut nu numai iepurii unul cu altul, dar, de asemenea, rozătoare, Sânge supt paraziți. În caz de boală, este necesar să notifice imediat un medic veterinar. Toate animalele bolnave sacrificate imediat și ars, împreună cu pielea. animalele bolnave rămân purtătoare ale virusului, infectează animalele sănătoase, astfel încât acestea, de asemenea, trebuie să fie distruse.
Locurile de detenție și sacrificare iepuri dezinfecta soluție de 3 procente de hidroxid de sodiu sau formaldehidă, 5-soluție la suta din Lysol sau înălbitor. gunoiul de grajd de iepure este îngropat la o adâncime de cel puțin 1 m, hainele amelioratorilor ar trebui să fie fiert timp de cel puțin o oră.

rinităcurge nasul -zarazny, sau Pasteurellosis. Bolnav și tinere, și iepuri adulți.
evidență. Start sau mucus purulentă din nas, strănută iepure, stare de depresie, temperatura crește la 41 oraș., uneori, există diaree, pe tampoane obrazuyutsya zachesы (firele de păr lipirea pa interiorul forelegs să cadă asupra lor din nas, după).
iepurii bolnavi sunt izolați imediat, Celulele complet dezinfectată soluție 10-20 la suta de înălbitor; puteți arde cușcă de foc lampă de benzină. Pathogen mor repede, dar în gunoiul de grajd poate fi depozitat până la o lună, Cadavrele căzuți la iepurii de până la trei luni. Prin urmare, gunoiul de grajd din celulă și corpul este obligat să ardă.
Лечение. In fiecare zi, în fiecare nară a pacientului i se administrează un iepure de 4-5 picături de soluție de 1 la suta din penicilină sau furatsilina (în 1 ml 20 mie. Unități), îmbunătățirea condițiilor de hrănire și locuințe.
In absenta secretiei nazale în timpul 20 Iepurii zile sunt considerate sănătoase, dar ele rămân purtătoare ale agentului patogen, care este excretat în fecale. Prin urmare, iepuri după trei săptămâni de recuperare după un scor mai bun. animale, nu sunt recuperate la 14 zile, ucide.
Carnea a fost iepurii bolnavi, sacrificate după expunerea de 20 de zile, Acesta poate fi utilizat în produsele alimentare. părți afectate ale carcaselor distruse. Carcasele de animale moarte este alimentat la alte animale, după fierbere timp de o oră.


stomatita infecțioasă (botului umed). Ill cea mai mare parte de tineri în vârstă de 20-90 de zile.
evidență. Roșeață membranei mucoase limbii, gură, cavitatea nazală, apoi la aceste locuri există un film alb, ulcere mai târziu și salivarea severă. Umezit cu saliva care rezultă în stick-ul de păr mandibulare, acțiunea constantă a pielii salivă devine roșu și inflamate, în acest moment, parul cade. Iepuri de multe ori mor.
Dacă tratamentul este început imediat după detectarea bolii, Iepuri recupera în 2-3 zile. Pentru tratamentul cavității bucale unui iepure de 1-2 ori pe zi lubrifiat soluție apoasă 2 procente de sulfat de cupru. Deci, mai usor de tratat stomatita: poltabletki streptotsida alb zdrobit într-o linguriță și umple iepure bolnav în gură, 8-10 ore pentru a da a doua jumătate a tabletei. ea, în general, este suficient pentru a trata.
În cazul în care boala este pornit, este necesar să se aplice atât metodei descrisă mai sus, mai întâi a lubrifia soluția de sulfat de cupru, apoi umple streptocid.
iepuri bolnavi dat alimente moi, foarte util pentru a da 1-2 linguri iaurt.
Cell dezinfectate cu leșie de fierbere sau de lucru pe foc lampă de benzină. Puteți dezinfecta cușcă soluția 1-2-procente de hidroxid de sodiu sau formaldehidă.
Iepurele este considerat a fi sănătos, în cazul în care în termen de două săptămâni nu au prezentat semne de boală. Carnea utilizată în produsele alimentare fără restricții.
mastita Infektsionnыyfemei care alăptează -zabolevanie, care apare cel mai frecvent în prima jumătate a lactației. În cazul în care boala devine roșie și se solidifică ugerului, care apar pustule și ulcerații. Pentru a preveni boala, Iepurii ar trebui să fie păstrate curate, pe o cârpă moale, verificați în mod regulat, în cazul în care există suficient lapte în mama, la iepuri nu musca si nu doare mamelonul. Pentru tratamentul experților invitați. Femeie cu scor mai bine stadiile avansate ale bolii. Carnea animalului sacrificat utilizate în produsele alimentare nu este recomandată. După provarivaniya poate fi folosită pentru hrana altor animale.

coccidioza cauzate de agenți patogeni, sunt sacrificate numai la o temperatură de 80-100 ° C., chimice înseamnă că nu se aplică. Agenții patogeni sunt excretați cu fecale ale pacientului animale, Ele sunt în viața de stat până la șase zile. În acest timp,, o dată în tractul digestiv al unui animal sănătos, acestea provoacă boli. Ill cea mai mare parte de tineri în vârstă de 1,5-4 luni.
Simptomele bolii. Iepurii își pierd apetitul lor, ofili, slăbi, Apare membranele mucoase palide, uneori, icter, balonare adesea observate și diaree. Adesea, animalele sunt ucise, în special tinerii cu vârsta mai mică de două luni. Odată cu deschiderea animalului pacient sever afectata de ficat, pe acestea noduli vizibile dimensiune de cereale mei la un bob de mazăre.
tratamente radicale pentru iepuri coccidiozei încă. Această boală poate fi prevenită, în cazul în care următoarele reguli: Celulele de iepure conțin o podea secționată, care nu este întârziată cal; să mențină curățenia în dispozitivele de alimentare; zi de vară, în timpul iernii, puteți într-o zi, curățați bine celulele din fecale și alimente neconsumate; periodic (o dată 10 zile) Celulele dezinfectate prin fierbere sau oparirea flacara unui aparat de sudură; evita contaminarea fecale furaje, De ce feed numai într-o iesle; camera ar trebui să fie întotdeauna uscat; Adăpătorilor trebuie curățate și înlocuite mai frecvent în apă în mod regulat; nu pentru a alimenta un număr mare de impulsuri, tărâțe și ierburi mlăștinoase acide. Aceste fluxuri creează condiții în organism pentru multiplicarea rapidă a agentului patogen coccidiozei.
Recupera de la iepuri coccidioză sunt purtători ai agentului patogen, astfel încât acești iepuri din turma este mai bine să nu părăsească. Carnea a fost iepurii bolnavi pot fi utilizate în produsele alimentare.

spirochetozei-zabolevanie se extinde imperecherea cu pacienții de iepure. Agentul cauzal este stocat cu alimente, cu podstilkoj. În cazul în care boala este genital masculin sau feminin, de multe ori în jurul anusului, apar roseata si umflarea, descendenți ai expirarea organelor genitale. Forma ulcere hemoragice.
Boala poate dura mai mulți ani și duce la recuperare. Starea generală se transformă greu iepuri, dar pacienții de sex feminin au redus fertilitatea și nașterea de iepuri slabi. Pentru a preveni boala, înainte de fiecare tupping examina cu atenție organele genitale ale iepurilor. iepure bolnav trebuie să înscrie. Carnea utilizată ca un obișnuit, zona afectată este tăiat și distruge.
Pentru tratamentul experților invitați. Celulele au fost dezinfectate 1-2 soluție de hidroxid de sodiu la suta.

Chesotka căpușe, care, lovind pielea animalelor și oamenilor, Aceasta poate provoca iritații și mâncărimi. In acarieni iepure sunt paraziți pe suprafața interioară a urechii, scalpului, Ei se hrănesc cu sânge.
Simptomele bolii. Există răni mici de piele, roșeață, umflare ușoară, atunci există bule mici; lichidul care curge din ele se ofilesc, cruste formate. Uneori acarieni intra in ureche, complicații care cauzează. Iepurii își pierd apetitul lor, epuizat și pier.
Лечение. Corky se umezește cu terebentina din belșug; după ce macerat, le udalâût cu ajutorul unei pensete, a pus într-un borcan și apoi ars. După 4-5 zile, se repetă tratamentul. Imediat după prima procedură de tratament dezinfecta cușcă și echipamente, spălare cu soluție 5 procente creolin.
carne de animale utilizate fără restricții, piele în decurs de o lună sunt depozitate separat de alte, apoi utilizați.
pediculoza apare atunci când conținutul murdar de iepuri. Iepure păduche parazit numai la iepuri și iepuri de câmp. Cele mai sensibile iepurii slabit.
Simptomele bolii. La locul muscaturii există puncte roșii, mici umflături. Rabbit pieptănare zonele afectate de sânge, că Withers, formând o crustă; el pierde pofta de mancare, slăbi. O examinare atentă a pielii vizibile crawling mici insecte.
Pentru a trata iepure este scos din cameră într-o cutie, la o distanță de cel puțin 40 m de pășune sau sediul, unde celulele sunt plasate pe iepuri, și frecarea lână împotriva corp iepure unul dintre următoarele medicamente:
DDT praf de tutun sau frunze de piure cu naftalină în cantități egale. Se agită excesul de pulbere cu iepure mângâindu părul.
După prelucrarea iepure a fost plasat într-o cușcă, bine curățate de gunoi de grajd. Un iepure oră ședere într-o cușcă se udă abundent cu apă fiartă sau leșie de cenușă fierbinte.
Carnea este utilizată, ca de obicei, piei și pene sunt depozitate separat pentru o lună.

Principalul lucru să știe că orice problemă de prevenire este mai eficientă decât vindecarea. website premix.md recomandă ca întregul pachet de măsuri pentru prevenirea bolilor, în ciuda creșterii costurilor posibile. Reține, că complexul de tratament, De obicei iese mai scump decât prevenirea.

edita site- premix.md Vă mulțumim pentru site-ul de articol http://www.fadr.msu.ru

Link catre articolul original