Reducerea stresului termic

Reducerea stresului termic

Atunci când concentrația de animale în camere climatice au creat, în general, prin utilizarea echipamentelor tehnice (ventilație forțată, încălzire), în funcție de tipul și vârsta animalelor. Climatul din zonă este de natură să difere în mod semnificativ de condițiile meteorologice situate în afara celor. În cazul în care condițiile meteorologice sunt extreme, metode suplimentare necesare, pentru a proteja sănătatea și viața animalelor.

În special la temperaturi ambiante ridicate, asociată cu o radiație solară ridicată și umiditate ridicată, temperatura în clădiri de creștere a animalelor pot crește, astfel, aceasta va pune în pericol viața animalelor. De asemenea, în spații neîncălzite temperaturi extreme afectează negativ animalele. Ca o consecință a schimbărilor climatice globale în latitudinile noastre să fie socotit nu numai cu ierni blande mai frecvente, dar, de asemenea, cu perioade de căldură extremă în timpul verii. Acest lucru conduce la acțiuni specifice, în conformitate cu cerințele din Legea privind protecția animalelor (alineatele 1, 2), pentru a proteja viața și bunăstarea animalelor. Aceste activități includ gestionarea adecvată, precum și utilizarea de echipamente tehnice suplimentare.

Elementele de bază termoreglarii ale animalelor de fermă

Animalele de fermă menține constantă temperatura corpului lor, În cazul în care sarcina termică nu depășește anumite limite. Zona termoneutre este considerată temperatura mediului animal, care nu necesită consum de energie pentru termoreglare. În această zonă sunt cele mai bune condiții climatice pentru sănătatea și productivitatea. Zona termoneutre este, de asemenea, în zona termică a bunăstării. Zona termoneutre este specific pentru diferite specii de animale și variază în funcție de vârstă, împreună cu schimbarea în raportul dintre volumul corpului: suprafață corporală. În zona tineri termoneutre este la un interval de temperatură mai ridicată comparativ cu animalele adulte. În plus față de temperatura mediului ambiant, în zona thermoneutral este influențată de umiditatea și viteza aerului. Cei trei factori menționați mai sus, sunt combinate într-un complex de termogidralny. conținut total de aer este numit de căldură și entalpia include sensibelnuyu (percepută) și latentnuyu (se evaporă prin evaporare, Nu mă simt) căldură.

Animalele de fermă au mecanisme de termoreglare la cazuri, atunci când temperatura mediului ambiant depășește zona thermoneutral. În cazul în care temperatura este deasupra zonei termoneutre, crește producția de energie termică din organism, și a redus generarea de căldură. Că acestea compensează printr-un comportament de termoreglare, atunci când animalele sunt în căutarea pentru zonele umbrite sau pe o suprafață rece. temperatura corpului poate fi redusă din cauza căldurii (konduktsii), circulație a aerului (convectie), radiație (radiație) și evaporare (evaporatsii). Konduktsiya, convecție și radiație poate doar, atunci când există o diferență de temperatură. Evaporatsiya eficientă și fără diferența de temperatură, dar creșterea umidității relative este mai puțin eficientă și se oprește, când aerul este saturat cu umiditate. Specii de animale, fără suficiente exerciții de educație sudoare evaporarea umezelii din organism, în principal, prin membranele mucoase ale nasului și gâtului. Datorită frecventelor țesutului mucoasă respiratorie este deshidratat, ceea ce conduce la o creștere a nevoii de apă. Pasăre creșterea suprafeței sale de aripi care dezvăluie corpului și folosește întregul corp de căldură se întoarce.

În cazul în care organismul nu poate da produs in timpul caldura metabolismului, Hipertermia are loc cu febră, consecința care ar putea fi colaps cardiovascular, deteriorarea celulelor creierului si accident vascular cerebral de căldură. animale, afectate de căldură reduce aportul alimentar si activitatea locomotorie, și consumul de apă, în fața, creșteri. În cazul în care apare în deficit de fluid corporal, există turgescenta piele, globi oculari chiuveta, navele de suprafață mai puțin umplut și de multe ori se produce moartea.

Monitorizarea climatului în incinta creșterii animalelor

climat-control-234F

Monitorizarea climatului în cameră trebuie să fie documentate și periodic, și în situații critice - fiecare oră, De asemenea, pe timp de noapte. Pentru a controla aveți nevoie să utilizați ventilație mecanică, și semnalizare. Trebuie doar să urmați recomandările privind utilizarea echipamentelor de ventilare. O atenție deosebită trebuie acordată afluxul de aer proaspăt, care ar trebui să fie furnizate în mod egal la sediul cu animale. În continuare ar trebui să fie în stare de funcționare generator de, în cazul unei căderi de tensiune pentru a asigura activitatea de ventilație mecanică.

Prin monitorizarea constantă a vremii pe site-uri specializate sau de a primi avertismente de furtună ajută să ia măsuri în timp util pentru a preveni pierderile de animale. Aceasta este o necesitate, când temperatura exterioară crește peste 38 ° C, sau rata de creștere a entalpiei peste 67 kJ / kg. Mai ales la păsări de curte de risc și a porcilor în etapa finală de îngrășare.

Măsuri generale de prevenire a stresului termic

Se recomandă să se facă un plan de acțiuni de urgență în situații critice, de exemplu, defectarea echipamentelor de ventilare sau a condițiilor meteorologice extreme. Acest lucru necesită dispozitive suplimentare, cum ar fi ventilatoare mobile diverse modificări. măsură pentru a preveni stresul de lângă căldură - reducerea densității animalelor la fața locului la mai-septembrie, de exemplu, la sfârșitul îngrășării umplerea zonelor sunt parțial.

mare influență asupra climatului interior al structurii cladirii in sine are (izolarea pereților exteriori și a acoperișului, zona fereastră). Mai ales zona acoperișului afectează foarte mult încălzirea spațiilor, în cazul în care nu este izolat. Dacă este așa, alimentare cu aer nu trebuie să fie efectuată în spațiul de sub acoperiș.

Screening-ul de lumină solară directă poate fi plantarea de arbori, precum și de umbrire parțială a zonelor deschise și a ferestrelor (jaluzele).

Scăderea temperaturii în interior se poate realiza prin creșterea aer. de îngrijire trebuie să fie luate, la grătarele de admisie a aerului sunt libere de orice contaminare (praf, frunziș). Creșterea vitezei aerului în găsirea animalelor duce la o creștere a producției de căldură prin convecție și reduce foarte mult sarcina termică. În acest scop, se recomandă utilizarea unui canal de aer special sau instalați ventilatoare suplimentare. Viteza aerului în constatare animal poate fi îmbunătățită prin 0,3 m / s 1,3 m / s, și, în cazuri extreme până la 2,5 m / s. la 1,3 m / răcire efect de 3,3 ° C, și când 2,5 m / s - 5,6 ° C.

De asemenea, acoperiș umidificarea cameră, încăperea în sine sau a aerului ajută la reducerea temperaturii aerului. Pentru evaporare necesită energie. Este luat din sensibelnoy de căldură, obținându-se astfel reducerea temperaturii. Temperatura de parte sensibelnoy devine latentă în temperatura de proces, ceea ce înseamnă o creștere a umidității relative, dar entalpia rămâne constantă. Deși este important să se controleze creșterea umidității relative, deoarece temperatura la foarte mare (30 ° C) și o umiditate relativă de mai 80% se poate produce sarcină termică extremă (insolatiei), când se oprește de căldură. Prin urmare, entalpia - este o opțiune potrivită pentru evaluarea situației.

Pulverizarea de apă într-o cameră poate fi o varietate de moduri, în funcție de tipul de acoperire podea. În grajduri fără așternut (beton, pardoseli cu fantă) acest lucru poate avea loc printr-un furtun sau de instalații sanitare prize sau cu duze de pulverizare. Apa poate fi direcționată direct pe podea sau pe animale. Atunci când pulverizare sub presiune (presiune 50-80 bar și spray-uri cu găuri foarte mici) Este de la efectul de răcire 8 la 10 ° C, fără a le - 4-5 ° C. În adăposturile de păsări trebuie evitată așternut umed și păsări de curte. Prin urmare, nu poate furniza numai umidificarea aerului (răcire adiabatică). Din cauza care aerul este furnizat poate fi la frigider 3-5 ° C. Aici, aerul proaspăt este trecut printr-un material umed, cu o suprafață foarte mare.

Răcirea aerului la intrare este de asemenea posibilă cu ajutorul unui schimbător de căldură geotermale așa-numitele. Astfel, temperatura utilizată în straturile mai adânci ale solului, aerul care este introdus în încăpere prin conducte.

Pierderile datorate stresului termic poate fi evitată datorită managementului de alimentare. Redusă de alimentare fierbinte și creșterea în timpurile mai reci ale zilei (asociată cu reducerea fazei întunecate) și furnizarea continuă a apei potabile pentru a ajuta se răcește. Monitorizarea animalelor și a echipamentelor tehnice în caz de urgență trebuie să fie constantă (zi și noapte).

Pe pășune, pentru toate animalele ar trebui să poată să se ascundă în umbră (comportamentul termoreglare). În cazul în care nu există surse naturale de umbră (copaci, arbuști, clădiri), Avem nevoie pentru a construi adăposturi artificiale.

Rezumînd, putem spune, că reducerea stresului termic este, pentru a reduce căldura și de a crește impactul de căldură, datorită diferitelor măsuri.

Măsuri speciale pentru a reduce stresul termic
stresul termic la păsările de curte

Simptomele de hipertermie și metodele de prevenire sunt similare pentru diferite tipuri de păsări. Prin urmare, acestea sunt descrise în detaliu 5.1.1. (pui de carne și găini ouătoare).

stresul termic la puii de carne și găini ouătoare

teplovoj_stess_kuri

Toată pasărea începe să respire prin cioc, și poate depăși numărul de respirații 250 min. Pentru returnarea căldurii sunt lăsate să se răspândească aripile. Hranei pentru animale scade consumul, crește consumul de apă. jgheab în cazane în creștere nu este recomandată, deoarece animalele nu întotdeauna evita produsele alimentare. Dacă temperatura crește peste 35 ° C la o umiditate 75%, când temperatura corpului crește la 42 ° C, ceea ce duce la moartea. animale moarte sunt, distribuite în toată zona. piele de culoare goală cianotic, cioc implică adesea un terci de alimentare cu lichid sau lichid.

Viteza aerului la sfârșitul îngrășării (greutate în viu 1,5 kg) în 4,5 m³ / h, cu rate ridicate ale capului de entalpie (>67 kJ / kg de aer) insuficient. Ar trebui crescută la 6,75 m³ / h cap (respectă 4,5 m³ / pe 1 kg greutate corporală), în cazul în care nu se poate reduce densitatea animalelor în casă.

Prin creșterea vitezei aerului dublat de la 1,25 pîna 2,5 efectul de răcire m / s, poate, de asemenea, dublu. Aerul din rata mai mare care urmează să fie furnizate doar o parte din camera, că animalele au avut posibilitatea de a alege. Bine stabilit de aer "suflet", în al treilea din suprafața podelei. Viteza aerului la o temperatură de 26 la 35 ° C poate fi de la 3 pîna 6 m / s, respectiv,.

Umidificarea aerului de alimentare trebuie să fie efectuată înainte de temperatura ridicată de așteptat. Aceasta reduce temperatura din casă până la 3-5 ° C și, în același timp, se leaga particulele de praf. Dar avem nevoie pentru a păstra un ochi pe umiditatea aerului din exterior, care nu trebuie să depășească 50%. Dampening animalele și puii săi ar trebui evitată, Umiditatea relativă în camera ar trebui să fie mai mică 80%. Aceasta ajută, de asemenea, hidratare acoperiș neizolați, mai ales în cazul în care ventilarea aerului a zonei deservite de aceasta.

Pentru a evita tensiunile suplimentare asupra animalelor, trebuie să aibă grijă de grijă mai ales liniștit pentru ei. acțiune afirmativă cabane suplimentare de vitamina C in apa de baut.

În adăposturile de păsări, cu ventilație liberă (Louisiana) se recomandă să se instaleze ventilatoare portabile suplimentare, care includ în plus față de temperatura normală.

stres termic la curcani

Viteza minimă a aerului în adăposturile închise, în vara trebuie să fie de cel puțin 4,0 m³ / kg greutate în viu pentru curcani și un minim 5,0 m³ / kg greutate în viu pentru curcani, în situații climatice extreme 5-6 sau 6-7 metri cubi, respectiv. Acest lucru poate fi realizat prin reducerea spațiilor cu densitate a populației.

În cazul în care aerul este umidificat, Trebuie să ne asigurăm, umiditatea relativă a aerului nu crește mai mult 70%.

Prin ridicarea alimentatorului înainte de căldura zilei scade aportul alimentar si metabolismul, astfel, neîncărcat. După coborârea temperaturii în seara și noaptea, animalele sunt capabile de a consumului de alimente nelimitat.

Evitând probleme în casă vă permite să nu creeze pasăre stres inutil. In timpul runde regulate familiare angajatului păsărilor, stimulează păsările să stea, la căldura acumulată sub ei a fost îndepărtat.

stres termic la rațe

Viteza minimă a aerului ar trebui să fie în vara 4,5 m³ / kg greutate corporală pe oră, la sfârșitul hrănirii ar trebui să crească de trei ori. Dacă acest lucru nu se poate realiza prin ventilație, necesare pentru a reduce densitatea animalelor în cameră.

Dampening animalele și puii săi ar trebui evitată. În cazul în care casa este deja un nivel ridicat de umiditate, in plus de hidratare va fi critic. În cazul în care umiditatea relativă este de peste 70%, posibilitatea de întoarcere de căldură prin respirație devine limitată.

Restrictionarea ingestia de alimente ar trebui să fie, de asemenea, este posibil, așa cum este descris pentru curcani. deosebit de important, că apa era disponibilă în mod liber, în orice moment.

Paie Așternutul trebuie să se efectueze în liniște și ușor, aveți nevoie pentru a evita o turmă de păsări într-un singur loc.

stres termic la porci

teplovoj_stress_u_svin

Animalele de companie cu o greutate de până la 30 kg, poate compensa temperatura ambiantă ridicată. Dar exemplarele mai grele, la o temperatură de peste 28 ° C, încep să respire greu, bea mai multa apa si de a reduce aportul de alimente, că este, pentru a arăta primele semne de stres termic. Mai ales cu grosimea în creștere de grăsime este complicată de revenirea căldurii. Densitatea mare a animalelor în cele din urmă duce la îngrășare, că animalele pot minți numai atinge reciproc, care limitează în mod semnificativ căldura. Acest lucru poate minimiza, de vânzare cel mai greu animal, în primul rând. Cele mai multe animale pot da de căldură situată într-un colț, pe cealaltă suprafață de absorbție de căldură umedă sau este posibil. Acest lucru necesită o suprafață minimă 1 trimestru. m pe cap. Dacă acest lucru nu este asigurată, este necesar să se aibă grijă de o altă metodă de răcire. Sediul Central al inseminate, în soluția mumă și a zonelor de temperatură ridicată într-un efect negativ asupra indicilor de fertilitate.

podea de hidratare este recomandat in special pentru porci (furtun, apă staționare) sau instalarea dusuri, care include timpul și poate fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp). În mod particular eficiente de apă prin pulverizare mici picături în ceață. În acest scop, apa tevi cu presiune joasă și medie de apă nu sunt adecvate, deoarece astfel încât picături sunt prea mari. Dar setarea de înaltă presiune dă picăturile de dimensiuni perfecte cu apă scăzută. Dar umiditatea relativă interioară nu trebuie să depășească 80%.

Pentru a evita stresul termic și permite desfășurarea activității de construcții (izolarea termică a pereților și a acoperișurilor), alimentarea cu aer corespunzător într-un coteț, precum și echipament suplimentar pentru răcirea aerului de alimentare prin umidificarea sau cu rezervor de aer profund.

Știați ?

  • Porcii nu transpiră greu. Prin urmare, nu pot utiliza mecanismul de transfer de căldură pentru a evapora căldura în exces., ceea ce le face foarte sensibile la temperaturi ridicate.
  • Genetica modernă – progresiv. Cu toate acestea, este, de asemenea, neputincios în crearea animalelor rezistente la stresul termic..
  • Pragul de toleranță la stresul termic variază în funcție de faza fiziologică, cu cât animalele sunt mai grele, cu atât sunt mai sensibili la excesul de temperatură.
stresul termic la bovine

teplovoj_stress_krs

De asemenea, bovine care suferă de o temperatură ridicată. Metabolismul la bovine formează o mulțime de căldură, care rezultă din activitatea florei rumen și educația laptelui. Revenirea căldurii este limitată din cauza raportului scăzut de volum a corpului la aria suprafeței sale. Chiar și la temperaturi de peste 25 ° C, consumul de furaj redus, și cu ea, producția de lapte și de creștere în greutate. În cazul în care conținutul de vaci de lapte și tauri, la sfârșitul interior de îngrășare în mod necesar suficiente pentru a asigura apă potabilă a animalelor și ventilație suplimentară. De asemenea, este recomandat să se deschidă poarta în hambarele. Atunci când conținutul de pajiști animale folosesc copaci și alte locuri de refugiu ca o sursă de umbră. În cazul în care animalele sunt ținute în lunca este doar parțial, trebuie să aibă grijă de grajduri, dacă nu există clădiri sau copaci, formând o umbră. În perioada de căldură este, de asemenea, recomandat să conducă animalele în hambar, la prânz.

Stresul termic în timpul transportului animalelor

Fiecare transport de conduce la motoare semnificative și animale stres mental, mai mult metabolismul aktivnomuenergeticheskomu, așa, o creștere a producției de căldură. Acest lucru este chiar și mai mult agravată de faptul, că fiecare teplovoj_stress_pri_transportirovketransport precedat de capturare sau bloc. Prin urmare, aceste activități în timpul lunilor de vară, ar trebui să fie efectuate în timpul nopții. Este deosebit de important datorită pregătirii foarte atent pentru a asigura tratamentul cel mai relaxant al animalelor, precum și utilizarea de echipamente adecvate pentru reducerea stresului. Animalele nu ar trebui să fie hrănite înainte de a transportului, dar este necesar accesul la apă. În funcție de temperatura de așteptat în stradă și durata densitatea de încărcare de transport ar trebui să fie redusă la 10-20%. Este necesar să se verifice, dacă ventilația funcționează. în cazul în care există, trebuie să vă deschidă găuri suplimentare de ventilație. Este deosebit de important la temperaturi ridicate pentru a merge mai repede și pentru a evita oprirea.

ventilator auto trebuie inspectate chiar și în timpul încărcării. Este important, astfel încât să poată funcționa independent de motorul vehiculului. Recomandat de prezența unor ventilatoare suplimentare, sunt răcite în timpul transportului de descărcare. In anumite situatii, se recomanda pulverizarea pe plan intern a porcilor cu apă.

Dacă opriți autovehiculul încărcat este inevitabilă, aceasta nu trebuie să stea în soare. aerisire suplimentară înainte de descărcare, modul în care este organizat în abatoare pentru păsări de curte, aduce un efect pozitiv. De asemenea, transporta plimbare fără să se oprească pentru a evita stresul termic. Dar, de management defectuos la abator cu supra-aglomerarea de păsări de curte poate reduce toate aceste măsuri nu au.

În cazul în care traficul devine blocat în trafic sau a unui accident, șoferul trebuie să contacteze compania dumneavoastră sau de poliție, pentru a aduce masina din blocajele de trafic și de a asigura traficul pe celelalte animale de drum sau de suprasarcină.

----------------

Recomandările elaborate de grupul de lucru 1 (șeptel) Medicii veterinari pentru Protecția Animalelor, 2010 an, Germania. Responsabil pentru eliberarea lui Dr. Bodo Bush, Profesorul Gerd Schlenker. Traducere Elena Babenco, special pentru

edita site- premix.md Vă mulțumim pentru site-ul de articol soft-agro.com.

Link catre articolul original

În lupta împotriva stresului termic, compania noastra poate recomanda medicatie Reevit C Plus.

Reevit C Plus

Reevit C Plus dacă este utilizat în mod corespunzător, poate diminua în mod semnificativ impactul stresului termic asupra animalelor de creștere a animalelor și păsărilor